Dette bør du vite om Betakaroten

Dette bør du vite om Betakaroten

Man finner Betakaroten i vegetabilske matvarer, hvor innholdet som regel er i høyest i grønnsaker med sterke farger, som for eksempel paprika og gulrot. I denne artikkelen kan du lese og forstå mer om Betakaroten.

Sjekk Beta
Foto: iStock.com

Hva er Betakaroten?

Folk flest tenker på hudfargen når de hører navnet Betakaroten, men brunfargen skyldes egentlig pigmenter som næringsstoffet skiller ut i huden.

Grunnen til at Betakaroten er et viktig næringsstoff, er at det finnes et provitamin til Vitamin A der. Vitamin A er essensielt for både hud og en rekke av kroppens funksjoner. Karotenet lagres i hudcellene og kan gi en gyllen farge til underhudsfettet, noe som kan beskytte huden mot UV-stråler. Les mer om dette på Betakaroten sine nettsider.

Når betakaroten blir absorbert i tarmen, omdannes det til retinol før det transporteres videre i kroppen via lymfesystemet til leveren. Retinol spiller en viktig rolle når det gjelder økning av hudens cellefornyelse, og er veldig viktig for vår beinstruktur, syn og immunforsvar.

Gyllen hud med Betakaroten, men hvorfor?

Visste du at gulroten er en av de viktigste kildene til karoten og Vitamin A? Fargen til gulroten kommer blant annet av det gule fargestoffet fra Betakaroten, samt andre rødlige fargestoffer, hvilket er samme pigment som huden vår lagrer.

Dette skjer når vi inntar Betakaroten

Når vi bruker Betakaroten, enten via mat eller som et kosttilskudd, omdannes næringsstoffet til retinol i huden. Vi finner retinol i bare fettholdige matvarer som for eksempel melk, ost, lever, fisk, eggeplomme og tran.

Retinol tilhører kategorien vitamin A, og er et fettløselig vitamin som er avgjørende for en rekke funksjoner i kroppen, blant annet:

·  Immunforsvar

·  Beindannelse

·  Syn

·  Hormondannelse

·  Hud

·  Normal vekst

·  Slimhinner

Siden kroppen vår ikke klarer å produsere Vitamin A selv, er vi dermed avhengig av et ordentlig matinntak og eventuelt kosttilskudd.

Dette kan du spise for å få i deg Betakaroten

Et sunt og variert kosthold inneholder mange gode kilder til betakaroten gjennom ulike matvarer, deriblant:

·  Aprikos

·  Søtpotet

·  Spinat

·  Gulrot

·  Brokkoli

·  Gresskar

Tilsvarende kan kosttilskudd og naturprodukter være noen gode kilder til Betakaroten.

Slik oppnår du best mulig resultat

Har du har planer om å dra på en solfylt ferietur og ønsker å oppnå en jevn og varig brunfarge, anbefales det å begynne å ta betakaroten i god tid før avreise for å sikre optimalt resultat.

For å oppnå et bedre grunnlag og beskyttelse, anbefales det å ta to tabletter daglig den første måneden (15 mg betakaroten) og deretter gå ned til én tablett daglig (7,5 mg betakaroten).

For å opprettholde resultatet, anbefales det også å fortsette med én tablett daglig når du har kommet hjem fra ferien.