Hjemmekontor – Den nye normen?

Hjemmekontor – Den nye normen?

Hjemmekontor
Foto: Pexels.com

Hjemmekontor kan faktisk øke produktiviten. En studie fra Stanford University viser at de ansatte ved et stort kinesisk reisebyrå ble 13 prosent mer effektive da de jobbet hjemmefra. Under normale omstendigheter er det litt over en tredjedel av norske arbeidstakere som jobber hjemmefra, enten fast eller ved behov, ifølge en rapport fra Fafo i 2018.

Hvor effektivt er det virkelig?

I dag er det for mange mennesker, like enkelt å jobbe i eneklte kontorlokaler som du ville gjort hvis du var på kontoret på arbeidsplassen. Hva som er det perfekte hjemmekontoret varierer fra person til person, og for å oppnå den samme effektiviteten i et tomt kontorlokal som på jobb bør jobboppsettet ditt i størst mulig grad gjenskapes. Har du en fast plass eller ønsker du en løsning som enkelt kan rigges opp og ned, men som fortsatt gjør at du kan jobbe effektivt? Hva som er det perfekte hjemmekontoret vil også variere fra person til person.

Her er noen tips til hvordan du blir effektiv på ditt hjemmekontor:

1. Morgenrutiner

Det lønner det seg å holde på morgenrutiner som å få på seg klær og pusse tenner. Det signaliserer til hjernen din at det er tid for jobb.

2. Disiplin

Å ha en struktur på dagen kan hjelpe deg med å jobbe bedre hjemme. Finn et system som fungerer for deg, gjør oppgaver og ta pauser. Sett tidsfrister for deg selv og informer folk rundt deg om at du har kontortid. Det er viktig å huske at flytende grenser for når du jobber kan gå ut over både effektivitet og familieliv.

3. Sunt kosthold

Sørg for å ha skikkelig mat med deg til ditt eget kontor og hold på gode matrutiner, selv om du jobber for deg selv.

Pauser kan faktisk gjøre deg mer produktiv. På arbeidsplassen får du naturlige avbrekk på møter, i samtale ved kaffemaskinen og i lunsjen. På hjemmekontoret må du ta initiativ til pausene selv.

4. Finn din sone

Å ha en dedikert kontorplass gjør det enklere å holde det private og jobb atskilt. Det er noe helt annet i hjemmet enn å reise inn til et kontor i Oslo. Prøv å holde områdene dine separate og sørg for å ha et sted der du ikke blir distrahert for mye og kan konsentrere deg om oppgavene. Gjør også hjemmekontoret til en hyggelig arbeidsplass hvor du trives og kan ha orden i sakene. Sørg for at du har riktig arbeidsstilling, god belysning og en ryddig arbeidsplass etc.

Hjemmekontor er ikke mulig for alle

Selv om at hjemmekontor kanskje er en god løsning for de fleste, så gjelder det ikke alle sammen. Yrkessjåfører, håndverkere, helsepersonell og flere yrker må fortsatt ute i jobb. Dette er spesielt viktig nå som Covid-19 pandemien er på vei opp igjen.