Skattelistene – et norsk fenomen
Skattelistene har vært offentlig i Norge siden midten av 1800-tallet. På internettet har du funnet dem siden 2001, men i 2014 ble det endringer i regelverket.
Fra og med det året kunne man ikke lengre søke anonymt i skattelistene. Nå vil nemlig navn, fødselsår, bosted og søketidspukt være synlig. I tillegg er det en aldersgrense på 16 år, og man kan kun søke inntil 500 ganger i måneden.
Men, det fins anonyme nettsteder som gjør at man likevel kan søke anonymt i skattelistene. I listene vil man finne en hel masse om nordmenns økonomi. Det som kommer frem i listene, er nettotall for inntekt og formue, etter at alle fradrag som man har krav på er fratrukket. I tillegg står det hva folk har betalt i skatt. Les denne artikkelen om hvordan man kan regne på hva listene betyr.
Når du søker i listene, så er det viktig å være bevisst på at det ikke er hele sannheten som man finner der. Dette er det alltid en hel masse spørsmål rundt. I Norge finner vi det som heter alminnelig inntekt. Det vil si lønn- og kapitalinntekt, fratrukket alle fradrag. Slike fradrag kan være for eksempel lånerenter. Dermed vil det ikke være den reelle lønnen man finner i listene. Du finner derfor ikke et totalt bilde av folks inntekt.
Mange er nysgjerrig på hva naboen, sjefen eller ekskona tjener. Men, selv om det ikke er mulig å søke anonymt lengre, så fins det altså nettsteder som tilbyr dette. På skatteetatens sider, så vil man altså legge igjen en hel masse informasjon. Derfor er det et unikt tilbud å søke helt anonymt.
Mange er nysgjerrige
Mange nordmenn er nysgjerrige av ren natur. Årlig blir det gjort millioner av søk i listene, og disse gjøres av flere hundre tusen personer. Og som nevnt, så finner du en hel masse informasjon om folks økonomi i listene. Det er svært enkelt å søke i listene, og takket være ulike nettsteder som tilbyr anonyme søk, så gjør det at flere og flere ikke vegrer seg til å gjennomføre søk.
Det er enkelt å søke i listene. Følger du de enkle instruksene, så vil du kjapt få opp alt det du lurer på – også anonymt, slik at det ikke blir synlig for alle andre.