Yrkessjåfører mot god helse

Yrkessjåfører mot god helse

Yrkessjåfører mot god helse

Tall fra SSB viser at yrkessjåfører har en vesentlig høyere dødelighet enn gjennomsnittet. Med hjelp fra ekspertene skal NLF nå prøve å snu denne trenden.

Et liv bak rattet er et krevende liv. Tunge løft, lange strekk i førersetet, høyt ansvarsnivå, stress og ugunstige arbeidstider bidrar til å tære på helsen til yrkessjåføren. En SSB-rapport som tar for seg dødelighetsraten i forskjellige yrker bekrefter dette: Veitrafikkarbeidere, deriblant hovedsakelig vare- og lastebilsjåfører, men også buss- og drosjesjåfører, har 35 prosent høyere dødelighet enn gjennomsnittet. – Skriver lastebil.no.

Mister noen år fra livet

Og det hjelper ikke å pensjonere seg heller, hvis en skal tro SSB. For som de selv skriver i rapporten: ” Også som pensjonist hadde denne yrkesklassen en høyere dødelighet enn gjennomsnittet. I hele perioden mellom 1980 og 2000 var forventet levealder som 67-åring om lag ett år lavere enn gjennomsnittet.” Med andre ord: Sjåføryrket er en livsstil som bokstavelig talt følger deg helt til graven. Men det trenger nødvendigvis ikke å være slik.

Man må ta i bruk permanente endringer

Å komme i bedre form er slettes ingen quick-fix. Det er mye hardt arbeid mot sine helsemål, og man må også kjempe en kamp mot seg selv psykisk. Når det er sagt, så er gevinsten av å lykkes helt enorm. Man vil oppleve at hver dag bli litt bedre, og i tillegg vil man få et overskudd til å gjøre mye man kanskje ellers ikke ville fått til.